Hoe het begon

Alles begon in 1976 met het toneelstuk "Drie mooie meisjes gevraagd". Henk Wassink en Jan Groot Wassink hadden het plan opgevat om met mensen uit IJzevoorde en omstreken een toneelstuk te spelen. Dat dit zo'n succes werd hadden ze toen niet durven dromen.

Er werd verschrikkelijk hard gerepeteerd. Te meer omdat velen nog nooit op het toneel hadden gestaan. En naar mate de uitvoeringsdatum naderde, werden de spelers steeds zenuwachtiger. Hoewel het midden in de zomer was, hadden sommigen van ons het berekoud. Zenuwen dus. Maar een fles moezel en een borrel, plus warme sokken deden wonderen.

Eindelijk was het dan zover. Een bomvolle zaal. Voller kon niet. Nadat de eerste plankenkoorts was overwonnen, hebben we de sterren van de hemel gespeeld. het werd dan ook een geslaagde avond. Misschien hadden we dit succes ook wel te danken aan de versnaperingen en flessen drank die ons ter ondersteuning werden gebracht door onze trouwe fans. Na deze geweldige avond werd besloten om dit vaker te doen. En zo is toneelvereniging THIJS geboren.

In 1977 werd het eerstvolgende toneelstuk gespeeld: "Een zoen van miss Urk". Onderstaande foto toont "de cast" van die uitvoering.

1977 - Een zoen van miss Urk
1977 - Een zoen van miss Urk

Jeugdtoneel

Heel even hebben we mogen genieten van een aparte jeugdtoneel groep.

We begonnen met 12 enthousiaste leden, die onder de bezielende leiding van Gert Leusink en Angeline Menkhorst het stuk "Het spook van Spechtenstein" in studie namen. Kleding en attributen werden uit moeders kast gehaald. Wat hebben we gelachen en wat waren we zenuwachtig, maar alles kwam op z'n pootjes terecht. Gert hield het na een jaar voor gezien en Gerhard Lettink ging op zaterdagmiddag helpen om de jeugd het een ene ander bij te brengen.

Eerst werd gerepeteerd in het zondagsschoolgebouwtje. Later gingen we naar de kleine zaal omdat het aantal jeugdleden inmiddels was gegroeid naar 20.
De jeugdgroep heeft ook een musical opgevoerd. Voor het instuderen van die musical werden zelfs "zanglessen" genomen. Bloed zweet en tranen heeft het gekost, maar het lukte. Alles wat er aan popbladen te koop was werd meegenomen voor het decor. We hebben geweldig veel lol en plezier beleefd aan deze musical.

Helaas liep na een aantal jaren de animo terug omdat huiswerk maken en naar een andere school gaan toch voorrang hadden. Daarom hebben we toen besloten om er een punt achter te zetten.

Kerstspelen

Een beetje een ondergeschoven kindje.

Het begon in 1980 met de gezamenlijke kerstviering voor ouderen uit IJzevoorde en omgeving. Dit werd ieder jaar georganiseerd door de vrouwenvereniging. De zangvereniging was altijd al van de partij en omdat ze ook wel eens iets anders wilden, werd besloten toneelverniging THIJS er bij te vragen om het kerstspel voor hun rekening te nemen.

De leden zagen dit wel zitten en vol enthousiasme werd dan ook begonnen. Het eerste kerstspel, "Toch kerstfeest", werd in de Pokkershutte op de planken gebracht. Nou ja, planken, achter de kerstboom en tussen de gordijnen. De souffleuse helemaal in de kreukels en een bel die het eerst niet deed en later te vroeg afging. Al met al toch leuk.

Van het een kwam het ander. We werden uitgenodigd om ook elders te komen spelen: Doetinchem, Zelhem, Halle, Zeddam, enzovoorts. Zo werd menig kerstvfeest opgeluisterd met een kerstspel van THIJS.

Alleen de tijd om zp'n spel te leren werd steeds korter. Soms maar 3 weken of nog minder. Het werd ook steeds lasteriger om een geschikt stuk te vinden. Daarom hebben we in 1997 na het spelen van "Keetjes container kerstfeest" besloten om er een punt achter te zetten en ons te focussen op de uitvoeringen in mei en november.